blog

Igyekszel odafigyelni a fenntartható életmódra? Akkor nyilván jól tudod, hogy milyen fontos is a helyi termékek fogyasztása és a környezetbarát csomagolás. És most itt az idő, hogy ne csak a mindennapok, de a különleges alkalmak is a fenntarthatóságról szóljanak! Fedezd fel te is Magyarország egyetlen zöld kastélyát, az acsaújlaki Prónay-Patay kastélyt, ami az egyik legrezsiállóbb ingatlan ma Magyarországon!

 

Azt gondoltad, hogy egy kastély fenntartása csillagászati összegekbe kerül, pláne a rezsiárak emelkedése óta? Általában ez így is van, de kastélyunk mégis zéró ökológiai lábnyomot hagyva működik! Hogy hogyan? Rögtön mutatjuk, de előtte néhány szót ejtünk arról, hogy nálunk sem volt ez mindig így.

 

Régen cserépkályhákkal fűtötték a kastélyt, később pedig egy széntüzelésű fűtési rendszert alakítottak ki, és radiátorokat építettek be az épületbe. Majd a kilencvenes évek elejétől 2 gázkazánnal fűtötték ki a kastélyépületet.

 

 

Ha gázzal fűtenénk az kastélyt, akkor havonta több mint 2,3 millió Ft lenne a havi fűtési költség. Ám biomassza kazánjainkkal és a működtetésükhöz szükséges tüzelőfábal a havi költség csak 800 ezer forint. Szóval nem több, mint 4 családi ház fűtési költségéből kifűtjük a 12x nagyobb épületet – vagyis a 2600 négyzetméteres kastélyt, borospincével, wellness részleggel együtt! A meleg vizet pedig a kastély tetején található napkollektorok állítják elő.

 

És nincs megállás! Jelenlég tervezés alatt van egy levegő-víz, víz-víz hőszivattyús, teljesen automatizált fűtési rendszer kialakítása, amivel egyetlen mobiltelefonról  irányíthatóvá válik a kastély fűtése.

 

Az acsaújlaki kastély bármennyire is a múlt jelképe, az idő nálunk sem állt meg! Látogass el hozzánk személyesen, fedezd fel a főúri pompa világát, és sétálj egyet csodás ősfás parkunkban! Budapesttől mindössze 1 óra autóútra