Acsaújlaki Kastély – A magyar Versailles

Versailles messze van, ám nem kell ahhoz átlépned az országhatárt, hogy felfedezhess egy, a francia rezidenciákat idéző egyedi saroktornyos kastélyt. A Budapesttől mindössze egy órányi autóútra található Acsaújlaki kastélyban (Patay kastélyként is ismerheted) ízelítőt kaphatsz a luxus, az elegancia és a főúri életforma világából. Fedezd fel te is kastélyunkat egy idegenvezetés keretében, ahol nincs más dolgod, mint hátradőlni, és engedni, hogy feltárják előtted magukat a kastély fényűző termei – és a történelem családi titkai.

Kastélytörténet családi titkokkal fűszerezve

Az Acsai kastély nemcsak a luxus, de az apai gondoskodás szimbóluma is. Báró Prónay Dezső, a magyarországi evangélikus egyház akkori egyetemes felügyelője építette Iphigénia lányának, és újdonsült vejének, Patay Tibor vármegyei főispánnak a Sápivölgyi majorban. Kell ennél szebb nászajándék? A lány a család acsai birtokát egyébként nem örökölhette volna meg, mivel azt hitbizománnyá alakították, így csak fiú gyermekre szállhatott volna örökségként. Iphigéniát hosszú élettel ajándékozta meg a sors, 92 éves koráig élt. Három fia is nagyon hosszú ideig élt, egyikük Patay Pál, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott régész főmúzeológusa 105 éves koráig élt.

A Turóc megyéből származó Prónay családról még tudni kell, hogy már IV. Béla király korában, 1279-ben birtokot szereztek. A család tagjai később is kitűntek vitézségükkel, vármegyei és országos hivatalokat viseltek, egészen a XX. századig. A nemzetség több ágra szakadt, Prónay I. Gábor alapította a Pest vármegyei bárói ágat. A bárói címet a család 1770-ben Mária Teréziától nyerte el.

A kastély az ötvenes évek államosítását követően 1986-ban az egyik legelső hazai kastélyszállóként nyílt meg. 1993-ban egy német vadász vásárolta meg, az akkori tulajdonostól erednek a freskókon és ólomüvegeken fel-feltűnő vadászati motívumok. A kastély 2011-től nyitva áll a nagyközönség előtt, és az év minden napján várja látogatóit.

Hagyományok vs. modernitás

Ha vettél már részt kastélylátogatáson, akkor tudnod kell, hogy a Patay kastélyban valami egész más vár rád. Itt minden termet felfedezhetsz, és a történelmi atmoszféra és a modernitás egyedi kombinációját tapasztalhatod meg.  A kastélyt ugyanis az eredeti elrendezést megőrizve, belső szerkezetileg azonban teljesen átalakítva újították fel.

 Itt jól megférnek egymás mellett a csillárok, a kézzel festett freskók, a biliárd asztal és a jacuzzi.

A kastély építészeti kialakítása a középkori várjelleget hangsúlyozza. A felvidéki késő reneszánsz várkastélyokra pedig a saroktornyos kialakítás és az oldalszárny reneszánsz pártázata rezonál. A kastély belső kialakítására már a kényelem és a reprezentáció mértéktartó barokkos megfogalmazása jellemző.

A főépületben a felújítás során king-size lakosztályok, öltözőszobák, vendégszobák, fogadóterek, szalonok, könyvtár, konyhák, étkezők, valamint az ezeket kiszolgáló vizes helyiségek lettek igényesen kialakítva. Mitológiai elemekkel gazdagított dísztermünk pedig esküvők és illusztris rendezvények megtartására is ideális.

Az oldalszárnyban elsősorban a kiszolgáló személyzet részére kialakított helyiségek, kondicionáló terem, illetve újonnan létrehozott belső medence és szauna találhatók, ezen felül külső medence is épült.

Kastélypark - Feltöltődés a természetben

Az ősfás, hat hektáros kastélypark kialakításakor Prónay Dezső báró felvidéki birtokáról számos növényt telepítettek át Acsaújlakra. A kastélypark minden évszakban új arcát mutatja, és szívet-lelket gyönyörködtető látványt nyújt mindenkinek, aki értékelni tudja a természet csodáit. Tavasszal az újjáéledő természet, nyáron a természet bujasága és a madárcsicsergés, ősszel a levelek színkavalkádja, télen pedig a ködös-havas táj sejtelmessége helyezi exkluzív kontextusba kastélyunkat. Csakúgy mint a kastélyban, a parkban is minden látogatáskor vár valami új részlet, amit felfedezhetsz.

Acsaújlak

A Patay család kastélya a Vác felé vezető országút mellett található, a fővárosból autóval egy óra alatt elérhető. Acsa Pest és Nógrád megye határán fekszik, a Galga és a Sápi patak összefolyásánál. A település határában lévő Sinkár-patak felduzzasztásával létrehoztak egy 67 hektár méretű tavat, ami a szomszédos Püspökhatvan területére is átnyúlik. A környékbeli erdők nagyon hívogatók, így a kastélylátogatást egy jó túrázással is összeköthetitek.

Kiket várunk?

Az Acsaújlaki kastély mindenki előtt nyitva áll. Vendégeinkre a sokszínűség jellemző. Szerelmespárok, gyermekes családok (hordozóban pihengető babáktól kezdve egészen a kamaszokig), szingli utazók, középkorúak, baráti társaságok, túrázók, idős párok, nyugdíjas és iskolai csoportok is érkeznek hozzánk.

Ami közös látogatóinkban, az a felfedezés vágya. Ha téged is hív, hogy valami újat tapasztalj meg, vedd irányba az Acsaújlaki kastélyt! A világ túl szép ahhoz, hogy otthon maradj.

Kapcsolatfelvétel/Ajánlatkérés

Tudj meg többet! Kérlek, töltsd ki az űrlapot a megfelelő adatokkal, és kollégánk a lehető legyorsabban válaszol minden kérdésedre.

*Az ajánlatkérés semmilyen kötelezettséggel nem jár, és költségmentes.