blog

Örülünk, hogy sokan érdeklődtök kastélyunkról, és köszönjük a látogatások során feltett kérdéseiteket. Az érdeklődést látva úgy döntöttünk, hogy összegyűjtünk néhány érdekességet az Acsaújlaki Kastélyról azoknak is, akik még csak fontolgatják, hogy ellátogatnak a Budapesttől mindössze 50percnyi autóútra található kastélyunkba.

5 dolog, amit az Acsaújlaki Kastélyról tudni érdemes

 

Kastély, mint nászajándék?

 

Igen! 1905-ben került a Sápivölgyi major Prónay Dezső, az evangélikus egyház akkori egyetemes felügyelőjének tulajdonába. Ő építtette az Acsaújlaki Kastélyt nászajándékként lányának, Iphigéniának, és újdonsült vejének, Patay Tibor vármegyei főispánnak. Ennél nagyívűbb nászajándékot nehéz lenne elképzelni. Iphigénia egészen 92 éves koráig élt. Három fiát is hosszú élettel ajándékozta meg a sors, közülük Patay Pál, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott régész főmúzeológusa 105 évet élt.

 

Ne egy átlagos kastély fílingre számíts!

Az Acsaújlaki Kastélyban a hagyományok és a modernitás különleges egyvelege vár. A kastélyt ugyanis az eredeti elrendezést megtartva, ám belső szerkezetileg teljesen átalakítva újították fel. Így a kastély termeiben a történelmi atmoszféra és a modernitás exkluzív kombinációja fogad. Az épületben jól megférnek egymás mellett a csillárok, a kézzel festett freskók, az LCD-televízió, a biliárd asztal és a jacuzzi.

 

Stílusok egyedi kombinációja

Az Acsaújlaki kastély építészeti kialakításában a középkori várjelleg dominál, ugyanakkor más stílusok is képviseltetik magukat. A saroktornyos kialakítás a felvidéki késő reneszánsz várkastélyokat idézi, az oldalszárny pártázata is reneszánsz jelleget képvisel. A kastély belső kialakítására pedig a visszafogott barokkos megfogalmazás a jellemző.

 

Rezsibarát kastély

Gondoltad volna, hogy létezik rezsibarát kastély? Az Acsaújlaki Kastély zéró ökológiai lábnyomot hagy! A fűtésről biomassza kazánok gondoskodnak, így mindössze 4 család fűtési költségéből kifűthető a hatalmas épület – borospincével, wellness részleggel együtt. A meleg vizet pedig a kastély tetején található napkollektorok állítják elő.

 

Budapesttől alig 50 perc autóútra

Kastélyunk könnyen megközelíthető a fővárosból is, a Vác felé vezető országút mellett található, Pest és Nógrád megye határán fekszik, a Galga és a Sápi patak összefolyásánál. A kastélylátogatás mellett ősfás kastély parkunkban a természet szépségét is megcsodálhatjátok. A település határában lévő 67 hektár méretű tó és a környékbeli erdők is csábítóak a kirándulás szerelmeseinek.